Пятница, 17.01.2025, 12:59
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная | Каталог файлов | Регистрация | Вход
Меню сайта
Категории каталога
Доклады по заболеваниям [128]
Доклады по заболеваниям сделанные на заседаниях кружка.
Клинические разборы [12]
Клинические разборы интересных больных.
Отчеты о мероприятиях [19]
Отчеты о конгрессах,конференциях,заседаниях.
Полезные материалы [193]
Просто материалы заслуживающие внимания.
Статьи [1622]
Клинические исследования [70]
В этой категории будут представлены результаты наиболее интересных недавно завершившихся клинических исследований.
Материалы клинических разборов и занятий с интернами [30]
Материалы предназначенные для интернов
Юный клиницист [10]
Форма входа
Поиск
/
http://www.festivalnauki.ru/
Клиническое подразделение РНМОТ
Гаазовские чтения
Издательство Практика
Доктор на работе
gelaskins.ru
http://medpro.ru/
Друзья сайта
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
СНО терапии
Главная » Файлы » Статьи

Weight loss during oligofructose supplementation is associated with decreased ghrelin and increased peptide YY in overweight and obese adult
[ ] 21.06.2009, 20:47

ABSTRACT

Background: Rodent studies show that oligofructose promotes

weight loss, stimulates satiety hormone secretion, reduces energy intake,

and improves lipid profiles.

Objective: Our objective was to examine the effects of oligofructose

supplementation on body weight and satiety hormone concentrations

in overweight and obese adults.

Design: This study was a randomized, double-blind, placebocontrolled

trial. Forty-eight otherwise healthy adults with a body mass

index (in kg/m2) . 25 were randomly assigned to receive 21 g oligofructose/

d or a placebo (maltodextrin) for 12 wk. Body composition

(by dual-energy X-ray absorptiometry); meal tolerance tests, including

satiety hormone response; food intake; and subjective appetite

ratings were determined.

Results: There was a reduction in body weight of 1.0360.43 kg with

oligofructose supplementation, whereas the control group experienced

an increase in body weight of 0.45 6 0.31 kg over 12 wk

(P ј 0.01). A lower area under the curve (AUC) for ghrelin

(P ј 0.004) and a higher AUC for peptide YY (PYY) with oligofructose

(P ј 0.03) coincided with a reduction in self-reported caloric

intake (P 0.05). Glucose decreased in the oligofructose group and

increased in the control group between initial and final tests

(P 0.05). Insulin concentrations mirrored this pattern (P 0.05).

Oligofructose supplementation did not affect plasma active glucagonlike

peptide 1 secretion. According to a visual analog scale designed

to assess side effects, oligofructose was well tolerated.

Conclusions: Independent of other lifestyle changes, oligofructose

supplementation has the potential to promote weight loss and improve

glucose regulation in overweight adults. Suppressed ghrelin and enhanced

PYY may contribute in part to the reduction in energy intake.

The trial was registered at clinicaltrials.gov as NCT00522353. Am

J Clin Nutr 2009;89:1751–9.

Категория: Статьи | Добавил: nbylova
Просмотров: 421 | Загрузок: 0 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Бесплатный хостинг uCozCopyright MyCorp © 2025